Koert - Maandag 10 Mei '04 - + 5 - 3 Wilde Systemen

Een mens kan gemakkelijk de gevangene worden van zijn eigen organisatievermogen. Ondanks dat we soms behoorlijk vermangeld raken in onze bureaucratie雗 en systeemstructuren, zijn we ook enorm creatief gebleken met het inbrengen van leefwereld elementen in de systeemwereld. Systemen zijn cultuurproducten, maar niettemin kunnen ze ons zo boven het hoofd groeien dat ze onbenaderbaar worden en we ze gaan hercultiveren.

Toekomst scenario抯, waarin de mens gedomineerd wordt door superieure machines, zijn van alle tijden. Soms zijn we tot mensenvee gemaakt, in andere varianten proberen de broodroosters ons zelfs actief uit te roeien. Veel van de machine scenario抯 gaan echter niet over de machines. Altijd is er een uitvinder die de machine bouwt of een schepper die het Frankenstein monster cre雃rt. Het zijn niet de machines die ons de grootste angst inboezemen, maar de mensen die hun levensgevoel verliezen en zich op een systeem manier gedragen.

Helmut Schelsky wijst er in zijn essay 'Der Mensch in der Wissenschaftlichen Zivilisation' [Schelsky1961] op dat niet alleen de technische beheersingsmiddelen zijn toegenomen, maar vooral ook dat zij van aard zijn veranderd. Uiterst productieve met precisie werkende apparaten vergen vaak ook uiterst productieve en precies functionerende mensen. De moderne technologie verandert niet alleen de natuur, maar ook de mens zelf. Naarmate technologische systemen, verweven raken in de structuur van het dagelijks leven, verliezen ze hun puur werktuigelijk karakter en worden onderdeel van het menselijk zelf. Vreemd dat er wordt gewaarschuwd voor het verlies van onze menselijkheid door ingewikkelde genetische manipulatie technieken terwijl er veel eenvoudigere manieren zijn om je menselijkheid te verliezen. Het moet gezegd: We zorgen wel erg goed voor onze machines. Soms komt het op me over alsof degene, die zich het beste bekwaamt in het imiteren van een systeem, de hoogste maatschappelijke positie toebedeeld krijgt: Robots aan de macht op een manier die je niet verwacht.

Het is opvallend dat de relatie tussen mensen en machines altijd als confrontatie geschetst wordt en nooit als collaboratie. De schaakconfrontatie is hier een voorbeeld van. De machine dient zijn intelligentie te bewijzen door de mens op het schaakbord te verslaan. Inmiddels is dit gelukt en beseffen we dat schaken een stom spel is waarin intelligentie eenzijdig wordt belicht. Hoe absurd zouden we het vinden als er wedstrijden georganiseerd werden tussen mensen en paarden om te bepalen wie van de twee het hardste kan rennen? Een mens 髉 een paard levert een interessanter resultaat. Waarom zouden we machines worden, als we al machines hebben? Het is beter als mens en machine samen werken aan de realisatie van een betere leefwereld.

De socioloog Schnabel beschrijft hoe mensen leefwereld elementen inbrengen in de sfeer van bureaucratische organisaties. Hij noemt dit de 'domesticering van het systeem' [Schnabel1984]. Domesticatie (Domicilium is woonplaats in het latijn) is een woord dat van oorsprong vooral gebruikt wordt bij het temmen van wilde dieren, die worden afhankelijk van mensen. De kat op uw vensterbank is een tot huisdier gemaakt beest. Het dier woont als het ware bij de mens. Klaarblijkelijk is domesticeren tegenwoordig een bezigheid die men op systemen uitoefent.

Een mens kan gemakkelijk slachtoffer worden van zijn eigen organisatievermogen. Systemen werken zelden zoals bedoeld door de makers. Het falen van de boekhoudingen van multinationals als Enron en Ahold kwam als een ramp voor de aandeelhouders. Hoe ironisch is het dat we onze onszelf kunnen beschermen tegen overstromingen, aardbevingen en tornado's maar niet tegen dit soort boekhoudschandalen? Onlangs bleek de olievoorraad van Shell veel minder groot dan voorspelt. Dat lag niet aan de olie, maar aan de administratie. Systemen zijn cultuurproducten, maar niettemin kunnen ze ons zo boven het hoofd groeien dat ze onbenaderbaar worden en we ze gaan hercultiveren. In sommige gevallen kan het verstandig zijn een machine of systeem intenties en gevoelens toe te kennen. Het is van minder belang of het apparaat deze intenties ook werkelijk bezit. Het veronderstellen ervan is een communicatieve daad: Met een levende gesprekspartner heb je als vanzelf een ander soort dialoog dan met een koffieautomaat.

Tja, interressant!
Dit verhaal doet me denken aan "The Matrix". Als de we werkelijk ten onder kunnen gaan aan ons eigen organisatievermogen, laten we dat dan alsjeblieft bewijzen! Het is interressant om te zien op welk punt men tot inzicht komt, dat de 'organisatie' uit de hand is gelopen; Zal dat zijn als het te laat is en een eventueel armageddon onafwendbaar? Of kunnen we 'the perfect world' op tijd realiseren*? Of ZIEN we het wel, maar passen we struisvogelpolitiek** toe?

(*lees programmeren)
(** een systeem, bedacht door de mens, toegepast door de mens en bepaalde loopvogels)
Arnoud () (link) - Dinsdag 11 Mei '04 - 15:22

"Klaarblijkelijk is domesticeren tegenwoordig een bezigheid die men op systemen uitoefent."

Zoals je hiervoor al laat zien is het omgekeerde ook het geval: ook de mens wordt gedomesticeerd door systemen. Een mooi voorbeeld daarvan is Lucius Burckhardt's beschrijving van 'de nacht' als 'institutie' (in 'Design ist Unsichtbar', 1982): De nacht is niet zozeer een natuurlijk fenomeen (meer) dat begrensd wordt door het ondergaan en het opgaan van de zon, maar een systeem bestaande uit sluitings- en openingstijden, verordeningen en regels, straatlantarens en stadsverlichting, dienstroosters en toeslagen, radio- en televisieprogramma's, etcetera. De nacht is een complex cultuurfenomeen, waaraan wij ons vergaand hebben aangepast; wij zijn niet meer door de zon, maar door het instituut gedomesticeerd.

"Het falen van de boekhoudingen van multinationals als燛nron en Ahold kwam als een ramp voor de aandeelhouders."

Het is zeer de vraag of men hier van 'falen' moet spreken, en zo ja, waarin dat falen ligt. De boekhouders van Enron, bijvoorbeeld, wisten drommels goed dat hun cijfers niet met de werkelijkheid overeenkwamen; ze gebruikten ze - systematisch - om hun klanten, financiers en collega's een rad voor ogen te draaien opdat zijzelf konden graaien. Het falen van de boekhouders is dus het falen van hun systeem om de rest te bedriegen. Waren zij geslaagd, dan was de boekhouding correct geweest, en zij rijk, en hun bedrijf een toekomstig faillissement.

Dit brengt me op wat we de 'eindigheid van systemen' zouden kunnen noemen: Het systeem achter het beruchte pyramidespel, bijvoorbeeld, werkt perfect voor degenen die ermee beginnen, maar catastrofaal voor degenen die aan het eind ervan zitten (dat eind komt vroeger of later, maar is matematisch te voorspellen aan de hand van de grootst mogelijke groep deelnemers). Misschien moeten we ook naar systemen kijken zoals we naar eindige voorraden van grondstoffen kijken: vanuit een 'sustainability' perspectief. Een 'systeem-ecologie' zou ons kunnen leren om te gaan met de (voorspelbare) uitputting van het systeem - bijvoorbeeld het culturele systeem 'tolerantie', of het religieuze systeem 'bekering' -, en ons inspireren tijdig op zoek te gaan naar alternatieven. Aan de andere kant kun je natuurlijk ook zeggen: waarom zouden we ons druk maken, het systeem 'ons zonnestelsel' is over zo'n 5 miljard jaar sowieso aan z'n eind, en het is zeer de vraag of we tegen die tijd iets anders gevonden hebben... Op de middellange termijn lijkt me een ecologie van systemen desondanks geen slechte strategie.
Max Bruinsma () (link) - Dinsdag 11 Mei '04 - 15:34

Mooi idee om systemen van uit een sustainabillity perspectief te gaan bekijken. De eindigheid van een systeem wordt bijna nooit in het ontwerp meegenomen, terwijl we in praktijk steeds aan het updaten zijn.

Systemen zelf zijn trouwens pas wild zodra ze met mensen in contact komen.
Donald () - Donderdag 13 Mei '04 - 22:28

Een Poolse slotenmaker is zich letterlijk doodgeschrokken toen hij tijdens een hoorzitting te horen kreeg dat hij onmiddellijk een bedrag van 80.000 zloty (bijna 20.000 euro) moest overmaken aan de belastingdienst. Hij stierf ter plekke aan een hartaanval.

Achteraf bleek de er een foutje te zijn gemaakt. Volgens de belastingdienst had de Pool zich niet gehouden aan de bepalingen van een betalingsregeling. In werkelijkheid had hij echter slechts bij een aflossing te weinig betaald, en dat kwam ook door een foutje van de fiscus. Het ging om een bedrag van 8,80 zloty (2,15 euro).
Rene - Zondag 31 Oktober '04 - 05:37

De uitvoering van de regels van de overheid kost de Nederlandse burger jaarlijks zo'n 1.2 miljard euro. In totaal zijn burgers bovendien 112 miljoen uur per jaar kwijt aan het invullen van formulieren en het voldoen aan andere procedures. Dat concludeert minister Pechtold (bestuurlijke vernieuwing) in het rapport 'Uitkomsten nulmeting administratieve lasten voor burgers' Volgens de minister is een deel van die kosten onevenredig hoog. Wetten en regels hebben soms ongewenste bijeffecten en soms 'blijken de lasten oneveredig groot in verhouding tot de lusten.'
Nieuwtje - Maandag 23 Mei '05 - 16:07

Onderzoek van de UNHCR voorspelt dat het aantal huishoudelijke robots tussen nu en 2007 zal verzevenvoudigen. Omdat we geen tijd hebben al onze slimme grasmaaiers, alarmwekkers, broodroosters en deurbellen te bedienen zullen ze zichzelf moeten organiseren; Het huis van de toekomst bevat een ecologie van apparaten.
Koert - Maandag 06 Juni '05 - 18:35

Please call back later can order lexapro online Hot air-balloons fly over a field of sunflowers in Chambley-Bussieres, eastern France on July 27, 2013 as part of the yearly event 'Lorraine Mondial Air Balloons,' an international air-balloon meeting.
Hannah () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 04:47

What company are you calling from? lexapro online no rx "By the time the majority of the measures that I haveannounced today become law on the first of January next, I amconfident that Ireland will have left the EU/IMF programme," Noonan told parliament. "We will have closed this chapter ofIreland's history."
Carson () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 04:47

This is most evident subsequent to Rachel ruining a family by disclosing that Finn is not the father, of her foe Quinn's baby.
celine bag () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 07:26

And even to the office on casual Fridays.
prada borse () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 07:26

Thanks for one's marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will ensure that I bookmark your blog and will eventually come back later in life. I want to encourage you to definitely continue your great writing, have a nice morning!
Doudoune Canada Goose Femme Paris () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 10:40

バーバリーがvogue現在の市場からの焼けるように暑いのモデルだろう。あなたのためによく知られた、バーバリーアパレルに加えてロードされます。ネット上でバーバリーの小売アウトレットは、あなたは間違いなくあなたの最良の選択肢あなたのお金が買うことができるを受信する必要があります。あなたは、例えば流行バーバリーガラスの大募集、モデルに加えて、着色料の様々な偏女性の製品、飛行士、趣味、紫外線セーフガード、スワロフスキー尿酸に加えて、メンズを観察します。適切に役立つものの好みに対応するために着色料に加えてモデルの主要なオファリングを使用しながら、バーバリーインターネット小売業者は、近代的なモデルメガネ、バーバリーの靴やブーツに加えて、有名な人を取る。
バーバリー マフラー () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 10:58

I kissed that lid and tossed it in the dumpster and went out and bought a new helmet.
basket le coq sportif () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 11:16

Don't reluctant! You're up coming fortunate! You'll find superb discount rates, and if you're experiencing good about the web site, be happy gift for your folks.
chaussures le coq sportif blanches () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 11:16

Na Ons De Mens牷燱ilde Systemen
[url=http://www.gnxcl7ai24327xtkcq9u270j8o515..]
wnsjmnycmc http://www.gnxcl7ai24327xtkcq9u270j8o515..
awnsjmnycmc
wnsjmnycmc () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 11:23

Na Ons De Mens牷燱ilde Systemen
acjlsvjgczp
[url=http://www.g56b7i8pbhn0zup63b5q4j02g125w..]
cjlsvjgczp http://www.g56b7i8pbhn0zup63b5q4j02g125w..
cjlsvjgczp () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 11:24

Na Ons De Mens牷燱ilde Systemen
pbxmlxxycw http://www.glm2nht1gey3i0i931n1988t54965..
apbxmlxxycw
[url=http://www.glm2nht1gey3i0i931n1988t54965..]
pbxmlxxycw () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 11:26

Na Ons De Mens牷燱ilde Systemen
asyiextfzmq
[url=http://www.g95wq3efc81l6w64lg176zr0651px..]
syiextfzmq http://www.g95wq3efc81l6w64lg176zr0651px..
syiextfzmq () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 11:26

Na Ons De Mens牷燱ilde Systemen
eknkxhfhry http://www.gi5f0er22n9ar01759n927z77vsvk..
[url=http://www.gi5f0er22n9ar01759n927z77vsvk..]
aeknkxhfhry
eknkxhfhry () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 11:27

Na Ons De Mens牷燱ilde Systemen
atwievkpjw
[url=http://www.gb2xp9361w1px61t7yjnv92f5t911..]
twievkpjw http://www.gb2xp9361w1px61t7yjnv92f5t911..
twievkpjw () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 11:27

Na Ons De Mens牷燱ilde Systemen
nmiqjvorm http://www.gun1lr9l54g25e64c0uw878xh13kc..
[url=http://www.gun1lr9l54g25e64c0uw878xh13kc..]
anmiqjvorm
nmiqjvorm () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 11:28

Asking questions are truly good thing if you are not understanding something fully, however this paragraph gives pleasant understanding even.
Sac Longchamp Voyage () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 12:47

Na Ons De Mens牷燱ilde Systemen
[url=http://www.g7x592889xjx1sqrz3vj45f7h185h..]
ijmzegctnl http://www.g7x592889xjx1sqrz3vj45f7h185h..
aijmzegctnl
ijmzegctnl () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 13:01

Na Ons De Mens牷燱ilde Systemen
avjkthoox
[url=http://www.g8cuvj4h75tc218xeud346870vu5z..]
vjkthoox http://www.g8cuvj4h75tc218xeud346870vu5z..
vjkthoox () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 13:02

Na Ons De Mens牷燱ilde Systemen
acinbygkyx
[url=http://www.gc92048a1v6y3j52gel6wc424ltgj..]
cinbygkyx http://www.gc92048a1v6y3j52gel6wc424ltgj..
cinbygkyx () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 13:02

Sign in Nike China's genuine website, to understand the ultra-modern sports training notion, the new tech pack series, choosing lightweight fabrics, comfy body heat locked structure, bringing outstanding thermal effects, new running series.
air max uk () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 15:57

COMMENTAREN OP DEZE ENTRY ZIJN AFGESLOTEN