Koert - Maandag 05 Jul '04 - + 0 - 0 Het Bos ruikt naar Shampoo

Een stads kindje wast dagelijks haar haren met dennenshampoo. Wanneer ze op een dag met haar vader in het bos wandelt, zegt ze: 'Pappa, het bos ruikt naar shampoo'. Naarmate onze media realistischer worden, wordt onze leefomgeving onrealistischer. We leven via simulatie. Het is al lang niet meer zinvol het onderscheid tussen echt en nep te blijven maken.

Bij simulaties denken we meestal aan videogames. De game industrie is inmiddels groter dan de filmindustrie en de beeldtaal in digitale games is zo vanzelfsprekend geworden dat het de fictie haast overstijgt. Virtuele computer werelden worden in veel opzichten steeds 'echter' en gaan daarmee meer op de fysieke wereld lijken. Bij sommige online role playing games moeten aspirant-deelnemers al sollicitatiebrieven schrijven als ze tot de groep willen worden toegelaten. We moeten we er nog aan wennen dat je via een videogame een inkomen kunt verwerven. Maar hoe normaal is het eigenlijk, dat je bij de bakker op de hoek een stukje papier kunt omruilen voor een brood?

Het woord 'virtueel' heeft verschillende betekenissen die we vaak door elkaar gebruiken. Soms bedoelen we met virtueel zoiets als 'net echt', soms bedoelen we 'imaginair'. Daar zit een onderscheid dat bijna nooit recht wordt gedaan; fantasie en tweederangs werkelijkheid lopen door elkaar. Inderdaad, teveel in virtuele werelden zitten, kun je als negatief oppakken maar welke wereld moeten we dan virtueel noemen? Het is naef om te denken dat simulaties zich beperken tot videogames. In zekere zin is alle realiteit virtueel. Het wordt geconstrueerd via onze cognitie n zintuigen. Realiteit is niet zo zeer 'out there', het is wat we 'out there' veronderstellen [Ijs2002]. Onze hersenen zijn op verfijnde manier in staat 'de realiteit' te construeren door zintuiglijke waarneming af te wegen tegen wat we weten en verwachten.

Simulatie was al een gespreksonderwerp in de tijd van Plato en Aristoteles. In de 'Allegorie van de Grot' bespreekt Plato hoe de mensen in een grot geketend zijn, terwijl ze kijken naar schaduwen op de wand. Achter hen bevinden zich figuren welke de schaduwen veroorzaken. Drama: de geketenden beseffen niet dat de figuren op de wand slechts projecties zijn, afbeeldingen van de werkelijkheid die zich achter hen (buiten de zintuiglijke perceptie) voltrekt. In Plato's leer is bijvoorbeeld een stoel waarop we zitten slechts een schaduw van de Idee Stoel. De fysieke stoel is dus altijd een kopie, een soort simulatie, van de Idee Stoel en daarmee altijd n stap verwijderd van de werkelijkheid. In tegenstelling tot Plato, ziet Aristoteles nabootsing als een een natuurlijk onderdeel van het leven. Aristoteles meent dat mensen een ingebakken neiging tot simulatie hebben. Via nabootsing (Aristoteles noemt het mimesis) dringt de realiteit bij ons binnen; dit is hoe we de realiteit leren kennen [Ari350BC].

Inmiddels hebben we de grot van Plato zo volgehangen met beamers, discobollen, plasmaschermen en halogeenspotjes dat zelfs de schaduwen op de wand ons ontgaan. De Platoonse opvatting van echt en nep wordt eigenlijk alleen nog gewaardeerd door liefhebbers van religie. Aristotelis heeft gelijk gekregen. Moderne denkers zijn het er over eens dat de realiteit, als gevolg van de gelaagdheid in simulaties, niet langer te herkennen valt. In 'Society of the Spectacle' [Deb1967] zet Guy Debord uiteen hoe alles dat eens direct geleefd werd in onze hedendaagse wereld vervangen is door een representatie. We consumeren illusies. Een andere Fransman, Jean Baudrillard, betoogt dat we leven in een wereld waarin simulaties en imitaties van de realiteit, echter zijn geworden dan de realiteit zelf. Hij beschrijft deze conditie als hyperrealiteit [Bau1981]. Authentiek nep. We hebben plastic kerstbomen die er beter uitzien dan een echte kerstboom.  We snowboarden indoor. We voeren oorlog op een beeldscherm. De foto's van de soap actrice in de playboy zijn digitaal geretoucheerd. We drinken sportdrankjes met niet bestaande smaken (wild ice zest berry flavor).

Ik heb eens deelgehad aan een experiment waarbij ik een uur lang in een volledig groene kamer werd geplaatst. In het begin was alles heel groen, maar na een tijdje werden de muren grijs. Het groen was niet informatief meer, daarom paste ik me aan. Zoiets is er ook met media aan de hand. We zitten in de media kamer. We hebben ons aangepast en gelukkig ook maar want we gaan die media kamer niet meer uit. Onze werkelijkheid is grotendeels een sociale constructie [Sea1995]. Nu dan. Het kind dat zegt 'het bos ruikt naar shampoo', moeten we daar schande van spreken en zeggen dat ze verpest is door de media? Ik denk het niet. Simulatie is een natuurlijk onderdeel van ons leven. Ook planten en dieren gebruiken vermommingen en misleidende verschijningen om hun overlevingskansen te verbeteren (denk aan de wandelende tak; het ziet er uit als een tak, maar is eigenlijk een worm). Nietzsche wist het al: 'Keer op keer planten wij een nieuwe gewenning, een nieuw instinct, een tweede natuur aan, zodat de eerste natuur als het ware uitdroogt: een als eerste natuur ervaren behoeftestructuur is ooit een tweede natuur geweest en iedere zegevierende tweede natuur wordt ten slotte een eerste' [Oos2000]. Vroeger rook het bos, naar bos? Was dat nou zo interessant?

Laatst vloog ik voor het eerst in m'n leven naar Engeland. Even betrapte ik bij mezelf de gedachte... Hee het (eiland) bestaat echt, toen onder mijn ogen de kustlijn van Engeland uit de Noordzee opdoemde. In Londen waren de dubbeldekkers welliswaar dubbel, maar veel minder rood dan 'het hoort'. Tijdens die enkele dag in Londen heb ik jammer genoeg niet veel meer kunnen doen dan het verifieren van alle grote sightseeing trekpleisters.

Tijdens het zien van de kroonjuwelen was ik gelukkig nog helder genoeg van geest om hun lelijkheid in te zien en daarmee de grap van de waarde en het hele beveiligings gebeuren er omheen.

Verder denk ik dat het onmogelijk is vast te stellen in hoeverre mediatisering van Nederland al gevorderd is. Ik zie het gevaar van geestes 'verarming' door het voortdurend kijken naar imperfecte media representaties; Soaps, slechte films alhoewel het moeilijk is om vast te stellen waar de grens ligt tussen een goede en een slechte media representatie.

Ik vraag me af of het uberhaupt mogelijk is een media representatie van iets te maken, die geen afbreuk doet aan 'de werkelijkheid...'
Dirk-Jan van Manen - Zaterdag 23 April '05 - 12:12

Wist je dat vogeltjes tegenwoordig ook de ringtonen van GSM's nafluiten. De populairste mannetjes zijn de vogels met de nieuwste beltonen.
Rene Hoofd - Woensdag 26 April '06 - 10:17

"The very definition of the real has become: that of which it is possible to give an equivalent reproduction. . . The real is not only what can be reproduced, but that which is always already reproduced: that is the hyperreal which is entirely in simulation." - Jean Baudrillard
Karin - Vrijdag 28 April '06 - 22:09

Duidelijk dat het proberen te onderscheiden in NEP en ECHT iets van vroeger is en vandaag de dag eigenlijk geen zin meer heeft. Toch zie ik nog niet wat er voor in de plaats komt. Raken we in een spagaat van zinloos echt van nep proberen te onderscheiden??
Arjan - Zondag 14 Mei '06 - 13:02

als je in de stad woont , kun je geen kind zijn.
Hemaworstje () (link) - Woensdag 24 Mei '06 - 03:32

> als je in de stad woont , kun je geen kind zijn.
Maar wat zijn het dan? Apen? Cyborgs?
Theo - Zaterdag 27 Mei '06 - 09:34

Gilles Deleuze uses the term virtual to refer to something that every object carries with it, which is neither its reality nor merely what it could have been, but rather what it is imagined to be.
Karin - Maandag 24 Juli '06 - 10:48

Oakley sunglasses men's collection comes to your rescue. Oakley is in this business since the 80s and has been growing immensely. It is one of the leading manufacturers of high quality sunglasses. Oakley offers a wide range of men's sunglasses with unique styles, shapes and designs to match with your personality.
sale ralph lauren http://viliardos.capitalblogs.gr/files/6..
sale ralph lauren () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 05:07

The walk is an easy one for everybody, including the very young, and the elderly.
celine dion italia () - Woensdag 29 Oktober '14 - 05:33

Oakley, were seen on the faces of the best and brightest cyclists in what is unquestionably one of the greatest bicycle races in the world.So whilst you're all motivated via the Tour de France this season to get onto your bike and carve up all of your local hot riding routes be sure you've bought the current gear to provide you with the edge against your competitors.
plancha ghd http://www.pedrola.es/Pedrola/files/User..
plancha ghd () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 05:41

Boots with suede outsides and sheepskin insides. Usually used in snowy and cold regions, but now is associated with miniskirts and beach towns.
beste kvaliteten ugg () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 06:12

Thor Hushovd, Samuel Dumoulin, Stefan Schumacher, and Mark Cavendish.Typically the lenses of preference for any Tour de France bicyclists are usually polarized sunglass lenses simply because they produce good sharp edges as well as reflect light entering off the road along with other physical objects along the side of the route.
abercrombie et fitch http://www.xtpowersports.com/Scripts/YLa..
abercrombie et fitch () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 07:31

Lichtung upper structure, the middle of woven hollow-like, similar to modern sandals. 187 Astana tomb of the "Go Ladies" in a few maid also wore one of these hemp shoes, hemp shoes, the Tang Dynasty that people generally wear shoes.
ralph and lauren http://www.krr.co.il/Labels/PECGc0/59tbt..
ralph and lauren () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 07:34

Vivienne Westwood shoes grace catwalks and runways in nearly every fashion capital of the world, and her designs have been featured in a number of high profile media releases, such as Sex and the City.
Polo Outlet http://www.cyneric.com/polooutlet.asp
Polo Outlet () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 08:01

We've found objects for anyone Styles associated with Males, Adult females and also Fitflops Quotes, Fitflop Quotes, Fitflop, Fitflops, Fitflops Sale made Quotes, Acquire Fitflop, Fitflop Boots and shoes, Fitflop Flip flops, Match Flops Sale made having free of charge shipment, significant low cost Jul thirteen, the new year Although are generally FitFlops maintain of your work out because you stroll seriously real, or perhaps are generally most of us simply just obtaining on the most recent method to hoodwink adult females Where Instant messaging.
la coq sportive () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 08:27

At our elementary school (I am a parent staff member) the rules state no open toed shoes.
le coq francais () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 08:27

The problem with buying on ebay is that you may end up with a fake pair. Also, even if you receive a real pair, your Ray Ban's warranty is not going to be valid. If you ever want to send the glasses back to the company under the warranty, then you would have to send it along with proof of purchase.
hollister promo code http://mobile.netsmartz.net/js/SxERre/Cx..
hollister promo code () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 08:28

Na Ons De MensHet Bos ruikt naar Shampoo
afffbqncng
fffbqncng http://www.g8jp9ptm3b0950j0j0851tg4cyu7n..
[url=http://www.g8jp9ptm3b0950j0j0851tg4cyu7n..]
fffbqncng () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 08:33

As with many British outdoor events, the chances are it will start out sunny and turn wet, or vice-versa. Variable weather is one of the few guarantees.Many music festivals tend to be family affairs. It's important you make sure your children are protected from the elements too.
ghd midnight
ghd midnight () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 09:57

Na Ons De MensHet Bos ruikt naar Shampoo
[url=http://www.gcl5090hv723x393e2ca2s81dwt5z..]
edcnkibn http://www.gcl5090hv723x393e2ca2s81dwt5z..
aedcnkibn
edcnkibn () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 10:37

?????,???????????,???????,???????,????????????,???????????????,??????????????,?????????????,????!!!
????
???? () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 10:49

Na Ons De MensHet Bos ruikt naar Shampoo
afqqejezxro
fqqejezxro http://www.go4li2p86szcg1714849pbur56f9l..
[url=http://www.go4li2p86szcg1714849pbur56f9l..]
fqqejezxro () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 10:55

Na Ons De MensHet Bos ruikt naar Shampoo
kkpkoegmk http://www.gjfl16nw5vez5in4065072w9d85yf..
akkpkoegmk
[url=http://www.gjfl16nw5vez5in4065072w9d85yf..]
kkpkoegmk () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 11:00

Choosing big brands you're safe in the knowledge that your shades won't date, but will simply become timeless designer classics. With leading designer sunglasses, you know that even if the sun isn't shining, you'll shine out in the crowd.
borsa woolrich
borsa woolrich () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 11:22

The Ugg Baratas Espana at the close to the internet shop are produced of genuine sheepskin, high-pressure mild comfortable. The contact for efficient give security to boot heel traction and traditional more than the web game with UGG income at this web-site has fleece-faced guards.
Vivienne Westwood Jewellery
Vivienne Westwood Jewellery () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 13:14

ȫƷN򤫤äƹŤȤǡmʹäʤ顢Щ`Х`Υ֥ȤǤϡǥЩ`Х`¤ζयṩޤयΥϡʤ΂˵ĤʺäߤˤޤǤȥǥʥᥬLҊĤ뤿˥Щ`Х`ΥᥬͤäЩ`Х`ͥȽӾAåʤϡ餯@x֤ȤǤͥåϤǥЩ`Х`СӵṩƤ롣
ޥե` Щ`Х` () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 13:42

Oakley contains the far better to present Oakley sun glasses are generally similar to nothing at all you've got ever before witnessed ahead of. If you glance at the legitimate Oakley sun glasses provided to anyone below, in Thumbtrade.com, you may be impressed with the high-class that may be smoothly shown throughout every single match.
vente chaussure
vente chaussure () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 13:51

When the whole world is full of Ray-Ban girls and boys, if you want to show the personality, the round-framed sunglasses are a good choice. My Advice to you is to only buy from inside the border lines. It is allot harder to sell counterfeit items here in the US and get away with it.There are ways that you can be sure that the product is being shipped from the US.
polo shirt
polo shirt () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 14:41

So, you try investing but it's Tedious. Buying a gamer that you're not extending its love to use, merely to sell for another 400 money? What's the stage when you could get a day employment and make real cash in the mean time.
FUT 15 Coins () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 15:07

Na Ons De MensHet Bos ruikt naar Shampoo
[url=http://www.guba4gw707i5x966v6lgh15219a2k..]
ohgzjrm http://www.guba4gw707i5x966v6lgh15219a2k..
aohgzjrm
ohgzjrm () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 15:25

Na Ons De MensHet Bos ruikt naar Shampoo
aoxhhtwocpj
[url=http://www.gfy03u2uga8271x87cn9gu7e08z6h..]
oxhhtwocpj http://www.gfy03u2uga8271x87cn9gu7e08z6h..
oxhhtwocpj () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 15:28

Na Ons De MensHet Bos ruikt naar Shampoo
tqyxlhbcne http://www.gh9y926q09147267wcu1kp1areclm..
[url=http://www.gh9y926q09147267wcu1kp1areclm..]
atqyxlhbcne
tqyxlhbcne () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 15:28

Na Ons De MensHet Bos ruikt naar Shampoo
ampnhywwpp
mpnhywwpp http://www.guj7859124f7656yjhu9b8vqu7u3e..
[url=http://www.guj7859124f7656yjhu9b8vqu7u3e..]
mpnhywwpp () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 15:53

COMMENTAREN OP DEZE ENTRY ZIJN AFGESLOTEN