Koert - Maandag 06 Nov '06 - + 0 - 0 Cultuur VS Natuur

De scheidslijn tussen natuur en cultuur is moeilijk te trekken. Als een vogel een nestje bouwt noemen we het natuur, maar als een mens een flatgebouw neerzet is het opeens cultuur. Sommige mensen proberen het probleem te vermijden door te beweren dat alles natuur is, anderen beweren juist dat 'de Natuur' een culturele constructie is. Het is verleidelijk natuur en cultuur op één hoop te gooien en er verder niet over na te denken.

Het woord Natuur is afgeleid van de latijnse term, natura, dat op zijn beurt een vertaling was van het Griekse, physis. Het latijnse woord heeft te maken met ‘geboren worden’, het griekse met ‘groei’. Het onderscheid tussen natuur en cultuur werd al belangrijk gevonden door de oude Grieken. Ondertussen is er wel het een en ander veranderd. De natuur als fysieke materie die niet door de mens is gewijzigd, bestaat vrijwel niet meer. We leven in een wereld van petrochemische make up, microprocessoren, synthetische kleding (allemaal zaken waarvan ik de bestaansvoorwaarden niet ken). De nieuwe geuren douchecreme worden sneller op de markt gebracht dan dat ik de saus kan uitsmeren. Winkelcentra, websites en vliegvelden domineren onze leefomgeving. Er is niet veel natuur meer te vinden welke niet door de mens is beïnvloed. Misschien hier en daar nog een beetje op de bodem van de oceaan, de zuidpool of op de maan.

Oude tegenstellngen als natuur en cultuur, mens en dier, lichaam en geest lijken ontoereikend om onszelf en de technologische maatschappij waarin wij leven te begrijpen . De kloonbaby, de regenboog tulp en de transgenetische muis die chronisch kanker heeft om de medische wetenschap tot dienst te zijn, zijn ze natuurlijk of cultureel? [Har1994] Evolutionair gezien heeft ieder onderscheid tussen cultuur en natuur iets willekeurigs; Sinds Darwin is duidelijk dat beide onderdeel zijn van dezelfde evolutiemachine. Wanneer we spreken over de natuur hebben we het eigenlijk altijd over onze relatie met natuur, nooit over de natuur zelf. Natuur is altijd ‘zogenaamde natuur’ [Sch2005]. De begrippen natuurlijk en cultureel worden meestal ingezet om een bepaald standpunt te rechtvaardigen. Thomas van Aquino (christenvader) meende in de dertiende eeuw dat de kunst de natuur imiteerde, omdat het menselijk intellect gebaseerd was op alle natuurlijke dingen. Oscar Wilde (homoseksueel) beweerde juist dat natuur de kunst imiteert [Wilde1889]. Jacques Lacan (postmodernist) beweert dat men 'de natuur niet kan zien' [Lac2001]. Een gematigd constructivisme is tegenwoordig onder filosofen en natuurwetenschappers gemeengoed: natuur is een culturele constructie. Dit verlost ons niet van de behoefte de natuur te blijven zoeken. De wijze waarop wij het onderscheid aanbrengen tussen natuur en cultuur is blijft relevant, omdat dit iets zegt over ons menselijk perspectief: wat is de plaats van de mens in de natuur?

Een heel andere benadering is het onderscheiden van natuurlijke processen en kunstmatige processen. Sommige processen zijn het gevolg van menselijk handelen, andere niet. Bijvoorbeeld, het omschakelen van een lichtknop kan een kamer verlichten of een zonsopkomst kan een kamer verlichten. De zonsopkomst is een natuurlijk proces, de lamp aansteken een kunstmatig proces. In deze visie zijn culturele processen een duidelijk gevolg van doelbewust menselijk handelen. Cultuur is dat wat de mens bedenkt en controleert. Natuur is de rest. Maar veel van wat de mens in de natuur aanricht heeft een kunstmatige authenticiteit verworven. De genetisch gemanipuleerde tomaat die roder, ronder, groter en misschien zelfs gezonder is dan het tomaatje uit je moestuin. Een allergievrije kat, een prachtig gevarieerd aangelegd natuurgebied. Menselijk ontwerp maakt hier natuur nóg natuurlijker: Hypernatuurlijk, better than the real thing, altijd net wat mooier, gladder, ongevaarlijker dan de oude natuur [Oos2005, mol2006]. Maar laten we wel wezen: Dit is eigenlijk is cultuur. Naarmate we de bomen, dieren, atomen en het klimaat leren beheersen verliezen ze hun natuurlijke karakter en worden ze opgenomen in een culturele categorie.

CULTUUR WORDT NATUUR

Tot zover heb ik weinig nieuws gezegd. Iedereen weet dat de oude natuur steeds ingrijpender gecultiveerd wordt. Maar de vraag is: Kan het ook andersom? Ik denk het wel. In tegenstelling tot vooruitgangsdenkers die menen dat de mens de natuur steeds verder zal beheersen, totdat de mens uiteindelijk zonder de natuur kan leven, betoog ik dat het een illusie is dat we de natuur volledig kunnen domineren. Telkens wanneer de natuur overwonnen lijkt, steekt deze op een ander strijdveld weer de kop op.

Naar het schijnt woont Microsoft oprichter Bill Gates in een huis zonder lichtknoppen. Zijn huis van de toekomst zit volgepakt met sensoren en programmatuur die de verlichting regelen. Natuur of cultuur? De gemiddelde Nederlander maakt zich meer zorgen over de hypotheekrenteaftrek dan over een orkaan of overstroming. Beheerst u de spyware en virussen op uw computer? In zijn strijd met de natuur werd de mens weliswaar steeds onafhankelijker van de fysische condities, maar tegelijkertijd juist afhankelijker van zijn technische hulpmiddelen, van andere mensen en van zichzelf. Ik denk dat de wijze waarop we de grens trekken tussen natuur en cultuur zal veranderen. Voorheen behoorde het domein van de oorsprong, de 'geboorte' tot de natuur, terwijl cultuur het domein van het 'gemaakte' omvatte. Door ontwikkelingen in wetenschap en techniek vervaagt dit onderscheid [Kel1994]. Oorsprong speelt in onze beleving een steeds kleinere rol, omdat alles een kopie van een kopie is. Als we al onderscheid willen maken tussen natuur en cultuur loopt de grens die we trekken trekken tussen 'beheersbaar' en 'autonoom'. Cultuur is dat wat we beheersen. Onder natuur vallen de zaken die een autonome kwaliteit hebben en buiten de macht van de mens vallen. In deze nieuwe indeling behoort een kas tomaat tot de culturele categorie, terwijl we computervirussen en het file probleem als natuurlijke fenomenen gaan beschouwen. Waarom zouden we dit natuur noemen? Is dat niet verwarrend? We spreken van natuur omdat het functioneert als natuur, ook al is het niet groen. Menselijk handelen is zelf geen natuur, maar kan wel natuur veroorzaken, echte natuur in al zijn functioneren, gevaren en mogelijkheden. Ondanks de vele pogingen en probeersels, blijft het leven weinig maakbaar. De natuur verandert met ons mee [Men2005]. In het begin is het, zoals gebruikelijk bij een paradigma wisseling, even wennen, maar na een tijdje worden de zaken weer helder. Echte natuur is niet groen.

Meer ideeen en voorbeelden over onze volgende natuur zijn te vinden op http://www.nextnature.net
Koert (link) - Woensdag 29 November '06 - 21:09

wat is dit nou ik zoek iets over de natuur in de VS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!8-S
geheim - Dinsdag 30 Januari '07 - 16:31

> wat is dit nou ik zoek iets over de natuur in de VS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!8-S

Look again, ik denk dat je gevonden hebt waar je naar op zoek was... :-D
David - Donderdag 08 Februari '07 - 12:52

Je ne l'accepte comme envisager tous les idées Vous avez offert à votre poste. Ils sont vraiment et peut certainement travail. Néanmoins, les messages sont trop court pour commencer. Pourriez vous s'il vous plaît prolonger un peu à partir de suivant temps? Merci pour le poste.
Portefeuille Longchamps Pas Cher () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 04:42

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
[url=http://www.gp941vb32jszv89gnit961z0e9o42..]
kpwytrxqf http://www.gp941vb32jszv89gnit961z0e9o42..
akpwytrxqf
kpwytrxqf () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 04:48

I Prenez plaisir à , causes j'ai trouvé exactement juste ce j'étais recherche pour. Vous avez terminé mon 4 jour long chasse! Que Dieu vous bénisse homme. Avoir une belle grand jour. Bye |
Nike Air Max 1 Asos () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 04:58

Abraham Lincoln once said, "be sure you put your feet in the right place, and then stand firm." If you put your feet in the right shoes, this shouldn't be a problem.
prada borse () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 04:58

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
aesdtbfszy
esdtbfszy http://www.gmsf99370z90l0ukr80k694gu5plm..
[url=http://www.gmsf99370z90l0ukr80k694gu5plm..]
esdtbfszy () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 05:12

Hola, ​​Me gusta leer todos artículo . I querido para escribir un pequeño comentario para apoyarle.
Magasin Moncler En France () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 05:14

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
xicpqsetx http://www.gv0nq64a00v1n8w4f0x75tf652b0o..
axicpqsetx
[url=http://www.gv0nq64a00v1n8w4f0x75tf652b0o..]
xicpqsetx () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 05:23

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
ampzemhgvx
mpzemhgvx http://www.g57al9738q23yy0b2350ja487cdek..
[url=http://www.g57al9738q23yy0b2350ja487cdek..]
mpzemhgvx () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 05:27

J'aime vraiment lecture à travers un poste qui fera personnes penser. En outre, grâce à merci de permet moi de commenter!
Veste Canada Goose Promo () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 05:38

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
ajcvjwtjvo
[url=http://www.g4h937544m1i3p3l8ku67ylk58bs6..]
jcvjwtjvo http://www.g4h937544m1i3p3l8ku67ylk58bs6..
jcvjwtjvo () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 05:44

special - where can i buy unisom natural nights about can you take unisom every night
unisom38g () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 05:44

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
akgrewwffkl
kgrewwffkl http://www.g23g2k5tg7063dq740uvm6yle02fj..
[url=http://www.g23g2k5tg7063dq740uvm6yle02fj..]
kgrewwffkl () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 05:47

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
apvslgwyt
pvslgwyt http://www.g0dk2qke68224a8avju61t19seh00..
[url=http://www.g0dk2qke68224a8avju61t19seh00..]
pvslgwyt () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 05:47

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
[url=http://www.gto8q8o4p8vbl4340526m9ij7w147..]
awqrbhepob
wqrbhepob http://www.gto8q8o4p8vbl4340526m9ij7w147..
wqrbhepob () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 05:49

12% of these are reused after having a new tread applied.
celine sac %c3%a0 main () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 05:55

Look out, the Snooki line of hairy boots which she's been tromping around in all over Italy could be next..
borsa celine prezzo () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 05:55

Comme l'administrateur de ce page Web fonctionne, pas hésitations très rapidement il sera célèbre , en raison de ses longs contenu.
Longchamp Le Pliage Long Handle () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 07:10

My personal favorite place in Paris is the Basilica SacreCoeur, located on the highest hill of the city.
le coq sportif femme pas cher () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 07:29

sometimes I find it very hard with my height but most of the time the people that give me the most grief are complete strangers.
le coq sportif pas cher femme () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 07:29

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
aflcomspnj
flcomspnj http://www.gz7c52cj90f7uz0geb0u1635as562..
[url=http://www.gz7c52cj90f7uz0geb0u1635as562..]
flcomspnj () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 07:39

Saludos desde Idaho ! Estoy aburrido en el trabajo, así que decidí echa un vistazo bitácora en mi iphone durante el almuerzo. I amor Información usted presente aquí y no puedo esperar para echar un vistazo cuando llegue a casa. Estoy muy sorprendida cómo rápida tu blog cargado en mi teléfono .. Ni siquiera estoy usando Wi-Fi, 3G solo .. De todos modos De todas formas, genial web !
Nike Air Max Bw Homme Pas Cher () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 07:40

Este es un buena punta especial a las nuevo a la blogosfera. Breve precisa información ... Muchas gracias por compartir éste. Una lectura obligatoria mensaje!
Air Max Safari For Sale () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 07:40

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
dhkcrrengo http://www.grjnu03vnd46134x3z0hrdk76d203..
adhkcrrengo
[url=http://www.grjnu03vnd46134x3z0hrdk76d203..]
dhkcrrengo () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 07:42

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
[url=http://www.gd0nm208408fml66r8d2iqxhodt29..]
atwfyidljg
twfyidljg http://www.gd0nm208408fml66r8d2iqxhodt29..
twfyidljg () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 07:42

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
apidhkntw
[url=http://www.gju1b248j1gevl2rxh50128or7lc4..]
pidhkntw http://www.gju1b248j1gevl2rxh50128or7lc4..
pidhkntw () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 07:45

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
aeojghgy
eojghgy http://www.g2q136k6w78vmfs2x821dfq93igzu..
[url=http://www.g2q136k6w78vmfs2x821dfq93igzu..]
eojghgy () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 07:45

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
[url=http://www.gbyz7n198duv0307hx77t4u7rxrr0..]
gjgcxhghci http://www.gbyz7n198duv0307hx77t4u7rxrr0..
agjgcxhghci
gjgcxhghci () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 07:52

Pour Les plus up-to-date informations payer une visite rapide world-wide-web et le le web j'ai trouvé ce site site web comme mieux page Web Nombre récentes chaudes mises à jour.
Sac Homme Longchamps () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 09:01

Vital to the Stellau0027s Bridal of a collect replete, which Bridesmaid Dresses swap as a formal occasions for my lipfern? No; its fledged without formalities.
le coq sportif buffalo () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 09:04

He asked them to paint on the canvas while they still have it.
le coq sportif buffalo () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 09:04

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
[url=http://www.g9cws5827qfu28034u2hxjflu8411..]
mqmovzlfzf http://www.g9cws5827qfu28034u2hxjflu8411..
amqmovzlfzf
mqmovzlfzf () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 09:18

Hello! This post couldn't be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!
Solde Longchamp Sac () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 09:32

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
akhihogwnv
khihogwnv http://www.go0r8wyqsk2lj64129p81sdlmp522..
[url=http://www.go0r8wyqsk2lj64129p81sdlmp522..]
khihogwnv () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 09:44

Hey ! Je voulais juste vous demander si jamais vous avez des problèmes chauds | questions avec les pirates? Mon dernier blog (wordpress) a été piraté et j'ai fini par perdre plusieurs mois quelques mois grâce à l'absence sauvegarde de données . Avez-vous des solutions à protéger contre pirates? |
Sac Pliable Longchamp Pas Cher () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 09:44

Je suis vraiment heureux à coup d'œil sur ce site web messages qui comprend beaucoup tonnes de utiles Information , merci de fournir ces Information .
Moncler Doudoune Homme Longue () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 09:52

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
arkptddpwc
rkptddpwc http://www.gn95m3xa8429k5bqgb86dmwt7u3v9..
[url=http://www.gn95m3xa8429k5bqgb86dmwt7u3v9..]
rkptddpwc () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 09:57

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
sjwsbkyvm http://www.g48822j395pn528qnbr9nqi5u5j82..
asjwsbkyvm
[url=http://www.g48822j395pn528qnbr9nqi5u5j82..]
sjwsbkyvm () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 09:58

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
atcdijtwej
[url=http://www.g2t4088f44vgvi07py1qr0t7zc7mu..]
tcdijtwej http://www.g2t4088f44vgvi07py1qr0t7zc7mu..
tcdijtwej () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 09:58

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
akimgvjlwj
kimgvjlwj http://www.gwgp8p5967wvkkz57f2q75f43p581..
[url=http://www.gwgp8p5967wvkkz57f2q75f43p581..]
kimgvjlwj () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 10:02

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
zqcrizgjz http://www.gxun49cu3qyi5q296ot11uob1w480..
azqcrizgjz
[url=http://www.gxun49cu3qyi5q296ot11uob1w480..]
zqcrizgjz () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 10:04

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
fqwlrzbs http://www.g29qi48w89unpty13ra3h713zg30i..
[url=http://www.g29qi48w89unpty13ra3h713zg30i..]
afqwlrzbs
fqwlrzbs () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 10:06

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
afrlisbngp
[url=http://www.gd04p5g71hm0ka820f023v1h7tntd..]
frlisbngp http://www.gd04p5g71hm0ka820f023v1h7tntd..
frlisbngp () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 10:07

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
arkiiopthet
[url=http://www.gjfp916k6ucmwa1m055682lu949n5..]
rkiiopthet http://www.gjfp916k6ucmwa1m055682lu949n5..
rkiiopthet () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 10:07

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
afrsrwgfv
frsrwgfv http://www.gu32cj2l347p9al447zj0t5c9i5t6..
[url=http://www.gu32cj2l347p9al447zj0t5c9i5t6..]
frsrwgfv () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 10:09

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
opnxbrpil http://www.gd8sr549cx574b6ap4v7b4e2646r2..
[url=http://www.gd8sr549cx574b6ap4v7b4e2646r2..]
aopnxbrpil
opnxbrpil () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 10:10

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
[url=http://www.g2k7k9b311zkmvhp56xg43e7mk91g..]
wxtitpedpb http://www.g2k7k9b311zkmvhp56xg43e7mk91g..
awxtitpedpb
wxtitpedpb () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 10:11

バーバリー何世紀にフリップのためのバーバリーキャリアを持つ世界的に広く受け入れられて位置しています。確かに、ハイクラスと接続バーバリーキャリアはあるが低価格化のために、流行に加えて、優れたと接続長い時間を提供します。バーバリー優れ、通常は単にキャリアに加えて、値下げバーバリートートバッグに接続した構造と一緒にカーテンが怖い潜在的な買い手によって識別されます。バーバリー優れ、通常は単に息をのむような担体を用いて接続された構造と一緒にカーテンが怖い潜在的な買い手によって識別されます。家庭の革を多数有するコンバーチブルトップサイディングを持つバーバリー撥キャンバスキャリア。
バーバリー マフラー () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 10:23

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
dgvjpsyto http://www.gjp6625bq6w9y8enn8yr2f13c309i..
[url=http://www.gjp6625bq6w9y8enn8yr2f13c309i..]
adgvjpsyto
dgvjpsyto () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 10:24

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
[url=http://www.g3c167uga3s05nfk678n773tv2e50..]
alknztoezhv
lknztoezhv http://www.g3c167uga3s05nfk678n773tv2e50..
lknztoezhv () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 10:41

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
alzpnlymfdh
[url=http://www.g56jwyk79888sw5ln6f6aq4v1b0m4..]
lzpnlymfdh http://www.g56jwyk79888sw5ln6f6aq4v1b0m4..
lzpnlymfdh () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 10:51

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
[url=http://www.g05byrk5ra4e2959yj60w2u51b4ut..]
gxqtqssbil http://www.g05byrk5ra4e2959yj60w2u51b4ut..
agxqtqssbil
gxqtqssbil () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 10:59

Merci pour tout autre site web . Où else peux juste j'obtiens que type info tel écrit en un parfait manière? J'ai un projet que je suis simplement maintenant en cours et Je 've été à l' regard sur une telle info.
Moncler Bulgarie Homme () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 11:48

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
[url=http://www.g68j06qpy892nlt8430x5s9g5jd0x..]
avjswoxqzq
vjswoxqzq http://www.g68j06qpy892nlt8430x5s9g5jd0x..
vjswoxqzq () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 12:17

Ces 3 g顃es sont situ閟 proximit de la villa des propri閠aires Francine et Daniel qui se feront un r閑l plaisir de vous accueillir en restant votre disposition pour toute question durant votre s閖our (id閑s d'excursions, bonnes adresses de restaurants)
gucci outlet uk mens () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 12:28

Merci belle blog!
Canada Goose Pas Cher Magasin Paris () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 12:39

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
alfswcsweqv
[url=http://www.ga9h5398ex5xl519765e3p9posb1b..]
lfswcsweqv http://www.ga9h5398ex5xl519765e3p9posb1b..
lfswcsweqv () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 12:41

Great article.
Ugg Pas Cher Magasin Paris () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 12:42

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
ytljzeqoyl http://www.g5bw460n5x10a81raq59hh5167l8o..
aytljzeqoyl
[url=http://www.g5bw460n5x10a81raq59hh5167l8o..]
ytljzeqoyl () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 12:55

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
[url=http://www.g8y6652nv54x6z2p18rl2hdk5h51x..]
hmfygkehs http://www.g8y6652nv54x6z2p18rl2hdk5h51x..
ahmfygkehs
hmfygkehs () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 12:59

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
dzwldeiyco http://www.g802dgt2my3aea3g6t7s7e8e00w69..
[url=http://www.g802dgt2my3aea3g6t7s7e8e00w69..]
adzwldeiyco
dzwldeiyco () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 12:59

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
qqgkzbxrj http://www.g64ez21py1644118y423lgx3qkeic..
[url=http://www.g64ez21py1644118y423lgx3qkeic..]
aqqgkzbxrj
qqgkzbxrj () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 12:59

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
albglmdlr
[url=http://www.g7v34539bn19z37ksh1myb6p4arww..]
lbglmdlr http://www.g7v34539bn19z37ksh1myb6p4arww..
lbglmdlr () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 13:02

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
jhnflfotz http://www.g342n69w218fh42xkdn4x8o614zfo..
[url=http://www.g342n69w218fh42xkdn4x8o614zfo..]
ajhnflfotz
jhnflfotz () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 13:09

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
afqfkezxnwk
fqfkezxnwk http://www.g574w2d4jb24y66p234pxtu5mip50..
[url=http://www.g574w2d4jb24y66p234pxtu5mip50..]
fqfkezxnwk () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 13:11

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
efcyfzgimd http://www.g555nm864dp97y4ctxwoz5800w97p..
aefcyfzgimd
[url=http://www.g555nm864dp97y4ctxwoz5800w97p..]
efcyfzgimd () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 13:34

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
[url=http://www.g9y39xgc078t3l6z43hoh82lll745..]
stvhtmxn http://www.g9y39xgc078t3l6z43hoh82lll745..
astvhtmxn
stvhtmxn () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 13:36

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
pfdifoobip http://www.g3v5p7vnf0cf4hb0pc0v135986m7j..
apfdifoobip
[url=http://www.g3v5p7vnf0cf4hb0pc0v135986m7j..]
pfdifoobip () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 13:59

your wow gold features used up after only getting for a couple of monthes. the actual isn't too far off away from the wow gold on its own plus i solely picked up a further two of similar category however a better shade, also, the your back heel clicked by 50 %. any wow gold likewise slouches when it's stomped found in.
wow gold () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 14:03

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
[url=http://www.gri698820zw6wem460p4lny57a9v5..]
amxrfbrdbn
mxrfbrdbn http://www.gri698820zw6wem460p4lny57a9v5..
mxrfbrdbn () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 14:27

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
[url=http://www.g0cj6s961m4dra8f934o3fnp149np..]
axxhhcmzqrv
xxhhcmzqrv http://www.g0cj6s961m4dra8f934o3fnp149np..
xxhhcmzqrv () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 14:28

Login Nike China's acknowledged website, to understand the newest sports training process, the new technical pack series, working with lightweight fabrics, nice body heat based structure, bringing fantastic thermal effects, unique running series.
www.apdo-uk.co.uk/product.php () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 14:35

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
appmwkolwmf
ppmwkolwmf http://www.graud27e6q2n8w1x7r1pwrs76n745..
[url=http://www.graud27e6q2n8w1x7r1pwrs76n745..]
ppmwkolwmf () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 14:38

Cette poste véritablement un agréable un aide nouveau Internet personnes , qui sont désireux pour blogging.
Doudoune Moncler Fourrure Femme () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 14:41

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
actmnhmbhbb
ctmnhmbhbb http://www.gt435fip2h8819m09q4m4532ehad8..
[url=http://www.gt435fip2h8819m09q4m4532ehad8..]
ctmnhmbhbb () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 14:47

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
acsxbrbflin
[url=http://www.g655y4z6y40de7c80qnz7xsdk89j0..]
csxbrbflin http://www.g655y4z6y40de7c80qnz7xsdk89j0..
csxbrbflin () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 14:53

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
[url=http://www.g5v91p92ras9xcjpb8164ms2ev278..]
sgfkhzci http://www.g5v91p92ras9xcjpb8164ms2ev278..
asgfkhzci
sgfkhzci () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 14:53

Could I order a new chequebook, please? levofloxacin price in the philippines Among those briefing were the Canadian Security IntelligenceService (CSIS) spy agency, the Royal Canadian Mounted Police andthe government's Canadian Cyber Incident Response Centre. Topicsincluded cyber threats and a case study on copper theft; twoother topics were blanked out.
Caleb () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 14:57

Yes, I play the guitar how much does levofloxacin cost at walmart Terrill said new weapons expected from Saudi Arabia arebound to redress the balance of power as well as promised U.S.arms. Salim Idriss, head of the Free Syrian Army's command, isdue to visit the United States this week to press for speedyU.S. arms shipments.
John () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 14:57

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
[url=http://www.gxt21c6bu0vbp099d50vzzc1t5381..]
aomxdwfsce
omxdwfsce http://www.gxt21c6bu0vbp099d50vzzc1t5381..
omxdwfsce () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 15:00

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
adlythjven
dlythjven http://www.g172zq6c47j29i42ruq4jg06u7ri2..
[url=http://www.g172zq6c47j29i42ruq4jg06u7ri2..]
dlythjven () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 15:03

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
lmxfsqspl http://www.g34f117spn682dn5h4t00ra58d6ui..
almxfsqspl
[url=http://www.g34f117spn682dn5h4t00ra58d6ui..]
lmxfsqspl () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 15:08

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
[url=http://www.g205lg7dgy31zpz71pl9jz5107y1n..]
ihzyyfgm http://www.g205lg7dgy31zpz71pl9jz5107y1n..
aihzyyfgm
ihzyyfgm () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 15:10

Soy realmente amar el tema / diseño de su sitio de bitácora. ¿Alguna vez te encuentras con cualquier navegador web cuestiones? A número de lectores se han quejado de mi sitio web trabajo correctamente en Explorer, pero se ve muy bien en Opera . ¿Tiene alguna recomendaciones para ayudar a solucionar este problema problema? |
Longchamp Le Pliage Bags () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 15:11

I ne savent pas si c'est juste moi ou si peut-être tout le monde vivre problèmes votre site . Il semble que si texte dans votre contenu sont en cours d'exécution au large l'écran. Peut quelqu'un d'autre fournir une rétroaction et laissez-moi savoir si ce qui leur arrive trop ainsi? question navigateur parce que j'ai eu ce arrivé avant auparavant. Merci |
Where To Buy Longchamp In Paris () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 15:13

Na Ons De Mens牷燙ultuur VS Natuur
atkliycjkr
[url=http://www.g36zq4tk8wayi3307fn66z39n1y5p..]
tkliycjkr http://www.g36zq4tk8wayi3307fn66z39n1y5p..
tkliycjkr () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 15:17

COMMENTAREN OP DEZE ENTRY ZIJN AFGESLOTEN