Koert - Maandag 09 Feb '04 - + 9 - 5 De biologie van technologie

Welk dier is zo dom om naakt en schreeuwend ter wereld te komen? Volstrekt kwetsbaar, hulpeloos en een makkelijke prooi voor roofdieren. Een jonggeboren lam of giraffen baby kan binnen een paar uur lopen. De mens doet er jaren over om op eigen benen te kunnen staan. Hoe wonderbaarlijk is het dat we ondanks onze fysieke kwetsbaarheid in staat zijn gebleken de wereld te domineren?

Uit biologieboeken kennen we allen het evolutieschema, van de aap die rechtop gaat lopen, zijn vacht verliest en mens wordt. Er is iets foutiefs aan dit evolutionaire beeld dat slechts een enkeling opvalt. Die mens is naakt! In wezen is dit ongeveer even 'onnatuurlijk' als een jonglerende aap in een clownspak.

Arnold Gehlen sprak van de mens als een 'Mangel-wesen' [Geh1961] Vergeleken met andere diersoorten is de mens onaangepast, primitief en onontwikkeld. Toch is de mens in staat is gebleken te overleven, temidden van alle andere, beter uitgeruste diersoorten. Gehlen merkt op dat de mens beschikt over een zeer belangrijk middel tot overleven dat andere dieren niet bezitten. De mens is 'arbeitsf鋒ig'. Andere dieren bezitten specifieke organen, bekwaamheden en reflexen die het overleven in een specifiek milieu mogelijk maken. De mens is niet, zoals het dier, in een speciaal op hem afgestemd milieu geplaatst. De constitutie van de menselijke soort impliceert dat 'pure' natuurlijke omgeving voor de mens eenvoudigweg niet bestaat: de mens is van nature een cultuurwezen.

In dit kader zijn genetische manipulatie en biotechnologie geen breuk met een traditie, maar een volstrekt logische stap in de ontwikkeling van de mens. Biologische vermogens stellen de mens in staat gedrag te ontwikkelen dat niet biologisch voorgeprogrammeerd is. Akkerbouw, designradiator, snackkomkommer, vegetarische rookworst. Al eeuwen manipuleert de mens plant en dier doormiddel van rassenkruising (genetisch manipulatie is daarvan een extrapolatie). Nu de een cultivering van onze omgeving zo ver gevorderd is, gaan we ook ons lichaam steeds meer zien als een systeem dat je kunt kneden en manipuleren.

Sommige New Age achtige stromingen, zoals bijvoorbeeld de Extropians, zien weinig grenzen in de maakbaarheid van de mens.  'Geen ambitie zo extravant, geen fantasie zo vreemd, kan nog langer worden bestempeld als waanzinnig of onmogelijk. Dit is het tijdperk waarin het eindelijk allemaal kan. Technologie雗 verschaffen ons de macht niet alleen onze externe realiteit -de fysieke wereld-  te manipuleren, maar ook onszelf. Je kunt worden wat je maar wilt.' [Regis 104]. Met dit geloof in onbegrensde maakbaarheid plaatsen dit soort stromingen zich, al dan niet bewust, in de traditie van verlichtingsdenkers zoals de Condorcet. Ook hij meende al dat de ontwikkeling van de mens uiteindelijk zou leiden tot een perfecte harmonie met zichzelf en de omgeving.  Een veel gemaakte -en niet zelden fatale- denkfout in het vooruitgangsdenken: Manipuleerbaarheid verwarren met maakbaarheid. Popster Michael Jackson is hiervan het levende voorbeeld. Al van jongs af aan ben ik een grote fan van Michael. Met zijn moonwalk verschafte hij zich een gewichtsloosheid die voor gewone mensen onbereikbaar blijft. Het was geen verrassing dat hij de mogelijkheid om zijn gezicht te manipuleren benutte. Inmiddels heeft Michael geen gezicht meer over en lijkt het onbegonnen werk de manipulaties weer ongedaan te maken.

Hoezo maakbaarheid? De opkomende mogelijkheden kunnen tot een verbetering van de menselijke conditie leiden, maar ook enorme problemen veroorzaken. 'Inderdaad, met vuur spelen. Dat is wat wij stervelingen gedaan hebben sinds de dagen van prometheus, de behermheilige van de gevaarlijke ontdekkingen. We spelen met vuur en aanvaarden de consequenties, want het alternatief zou neerkomen op een onverantwoordelijke lafheid tegenover het onbekende.' aldus Ronald Dworkins [Dworkin45]. Het debat over genetische manipulatie moet niet gaan over of we het doen, maar hoe. Keuzes die we nu maken kunnen ons gehele nageslacht be飊vloeden. Wanneer we met het kneden van de mens aan de slag gaan, moeten we bepalen wat het betekent om mens te zijn.

de mens doet wat hij wil...
Andy Buddenbaum () - Woensdag 28 Januari '04 - 19:01

Het is een natuurwet dat de mens de natuurwetten over schrijft. Dat maakt de mens.
DJ - Zaterdag 31 Januari '04 - 00:47

"We zijn buitenaardse wezen die het zelf ontworpen woord "mens" proberen te "zijn"
Ryan () (link) - Woensdag 04 Februari '04 - 06:05

Zodra ik dit soort teksten lees, probeer ik eruit te halen waar ik iets mee kan. Het is in ieder geval leuk om een ander denkniveau aan te spreken (een minuut geleden was ik bezig met 't maken van een boterham met kaas en nu denk ik na over de evolutie en de toekomst van mij en mijn nageslacht = toekomstdenken). Teksten als deze zetten mij aan tot creatief denken. Alles is weer mogelijk, terwijl ik daarnet nog slechts een keuze had om mijn kaasboterham m鑤 of zonder boter te smeren. Als ik in m'n achterhoofd houd dat 't hierom moet gaan (creatief denken), dan heb ik niets aan mooi geformuleerde woorden of zinnen met existentialistische visie. Ik wil voorbeelden zien of maken en die "Brave New World" de onze maken!
Arnoud () (link) - Zondag 15 Februari '04 - 14:04

:-? ... "Welk dier is zo dom om naakt en schreeuwend ter wereld te komen?"
Lijkt mij een kwestie van perceptie: juist onze fysieke kwestbaarheid heeft de mens ertoe gebracht om de planeet aarde te domineren. "Andere dieren bezitten (inderdaad) specifieke organen, bekwaamheden en reflexen die het overleven in een specifiek milieu mogelijk maken." Maar ... de mens beschikt over een motoriek (in de vorm van een lange opponeerbare duim: (joker) http://www.handresearch.com (joker) ) welke de mens in staat stelt tot een vorm van zelfexpressie waarmee hij alle andere dieren de baas is. De auteur veronderstelt dat de mens eerst moet weten wat het betekent om mens te zijn om met het "kneden" aan de slag te gaan. Mij lijkt dat de auteur zich hiermee begeeft op het terrein van moraal en religie; in mijn perceptie was de scheiding tussen kerk en staat een voorbode voor het feit dat wetenschappers en technologen zich al lang niet meer laten leiden en inperken door de zogenaamde 'sociale wetenschappers' ...
Martijn (link) - Dinsdag 17 Februari '04 - 13:12

'De auteur begeeft zich op het terrein van moraal en religie', klinkt bijna verwijtend. Inderdaad verwacht ik niet dat de vraag 'wat het betekent om mens te zijn', sluitend wetenschappelijk te beantwoorden zal zijn (alsof het een wiskunde som betreft). Inderdaad denk ik dat we ons ook rekenschap moeten geven van wat andere domeinen als filosofie, kunst, religie, ons daarover geleerd hebben. Zonder aan een leiband te gaan hangen, dat is. De vraag 'wat het betekent om mens te zijn' aan de technocraten overlaten lijkt me zeker geen goed alternatief. Ik wil deze vraag graag zien als een design kwestie.

(Wat betreft het eerste deel van je commentaar zijn we het geloof ik gewoon eens. Dank voor de website link en de tip over de opponeerbare duim! Ik denk dat we hem nog wel terug gaan zien bij een stuk over de opkomst van symbolen & taal.)
Koert van Mensvoort (link) - Dinsdag 17 Februari '04 - 14:42

Gefotofuckte plaatjes van gemengde diersoorten
http://www.worth1000.com/cache/gallery/c..
nieuwtje (link) - Dinsdag 05 Oktober '04 - 13:33

Hmmm... Ik deed "preview" en het is meteen gepost. Er staat wat zinnen in die niet lopen. Sorry.

Hoe dan ook, dolgraag zou ik met jou en de jouwen en bijvoorbeeld ook met degene(n) achter http://www.exitmundi.nl/ en clubs achter http://www.ode.nl een groot -eerst- nationaal debat willen aangaan over ... ik durf het bijna niet te zeggen: "hoe nu verder?" En dat we alles uit de kast kunnen trekken, te beginnen met geld (suikeroomjes/-tantes) en - HEEL belangrijk - mediaruimte. Het begint klein en laat op de avond bij Discorvery Channel of National Geographic waar en als de zendtijd goedkoop. Maar een (be)grijpbaar debat met concrete voorbeelden, veel beeld, zal mensen trekken. Eerst de bovenmodaal geinteresseerden, maar allengs volgen er meer. Marketing(communicatie), nu eens niet voor tandpasta, maar voor zaken die er werkelijk toe doen. Voor ons, maar zeer zeker voor generaties na ons.

En er is een prijs, als in "reward". Namelijk: het leven zoals wij dat kennen zelf, maar goed... Dat zal voor velen te abstract zijn, want dan moet je je indenken hoe het leven is/wordt zonder ons. Nee, de prijs is het avontuur. Het avontuur dat de ruimte is. Avontuur dat we nu zien in sf-films en avontuur waar we in ons recente leven al aan hebben geroken; Pathfinder op Mars in '96 (vanaf de beetje geinteresseerden) en de landing op de Maan in '69 (iedereen). De wereld stond stil, (de meeste) geweren verstomden, alle ogen en ogen waren gespitst op die ene One Small Step... Ruimte heeft de toekomst. Een toekomst met ruimte genoeg om het leven dat wij kennen uit te laten dijen en te ontwikkelen zodat we allemaal (nog) aan bod komen. Maar m閠... Met behoud en toepassing van al wat wij kennen en hebben geleerd. Kolonisatie bijvoorbeeld. Dat we niets rucksichsloss kunnen en moeten doen.

Ik zei al, ik oreer teveel. Maar goed, ik kan en wil niet "trechteren". Daarom is jouw/dit initiatief zo fantastisch. Het is een trechter, maar dan andersom: van klein naar alles. Wat mij betreft zien we elkaar later terug. Alles komt goed. Voor nu, teken ik met een rotsvast vertrouwen in de toekomst, met vriendelijke groet,

Richard Reekers | NewDay.nl
Richard Reekers (link) - Dinsdag 06 December '05 - 10:17

HEyHEy.,.IK BEn KImmMIey en BEn OPZoek NAar een Antwoord OP MIJn VRaag ...MIjn VRaag is : IN Welk MIlIeu LEeft een GIraf??? Ik HEb OP VErschILLend e Sites GeKeken mAar Toto NU toe MAar een HAlg AntWoord GEvonden.IN dit antWoord Staat dat de gIRaffen in de saVAnnen Leven >>(IS dit waar???)Weet IEmand HEtg OF dit waar IS!!!,.,.MAar Als JE mICHein HEtA nTWooRd WEeT OF een GEode SITE Waar IK Het AnTWoord OP KNA viNDen Zeg HEt DAN evEn>....PLaats Dan biijvoorbeeld HEt AntwoOrd iN he T GAstenBOEk......

Alvast HArtelIJike Dank voor de MEdeWerrkiNG.,.,.,.

Een FijNE Kerst En een GE lUkKIg NIEUWJAar (voor Allen Die dit lezen.,.,)

MAzzl
KImmiey - Maandag 26 December '05 - 13:10

Giraffen leven in de dierentuin.
Erik - Maandag 26 December '05 - 14:11

Actually, your best lida daidaihua capsule pills support is often a fitness center membership. They expense concerning the same or a lot less and will do your system fantastic rather than harm. Understand that i'm not a type of fellas that rejoices in being a jerk about things including this and i am not intending this to be a sarcastic assertion in any respect. The health and fitness center membership, if it is in a high quality gym that should offer assist will provide you with lots of support. A lot of will even offer you dietary counseling and hopefully, should you find a relatives health and fitness center that doesn't cater to all of the jock-type super-macho kinds, you can locate guidance along with a spouse and children of parents that could encourage you inside your journey as opposed to cause you to really feel a lot less than you might be because you you should not yet appear like a super-woman or a little something.
lida daidaihua capsule pills () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 06:08

I have been browsing online more than 3 hours nowadays, but I by no means discovered any interesting article like yours. It is lovely value sufficient for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will probably be much more useful than ever before.
Hermes Hand Bag () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 06:09

Na Ons De Mens牷燚e biologie van technologie
roprrvqpco http://www.gvrkey014k38ar64z16p26zpz111y..
aroprrvqpco
[url=http://www.gvrkey014k38ar64z16p26zpz111y..]
roprrvqpco () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 06:18

Na Ons De Mens牷燚e biologie van technologie
iltsybdtgd http://www.g9fhi4i22696axy69nv219d992sqg..
ailtsybdtgd
[url=http://www.g9fhi4i22696axy69nv219d992sqg..]
iltsybdtgd () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 06:22

Na Ons De Mens牷燚e biologie van technologie
[url=http://www.g2qo0qt5d14c5g5on13600ulm2z8p..]
dbjwjcdtnp http://www.g2qo0qt5d14c5g5on13600ulm2z8p..
adbjwjcdtnp
dbjwjcdtnp () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 06:22

Na Ons De Mens牷燚e biologie van technologie
gpcdgoslkq http://www.g6i160lyxr7eg960w64kt05rr44r9..
[url=http://www.g6i160lyxr7eg960w64kt05rr44r9..]
agpcdgoslkq
gpcdgoslkq () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 06:25

Na Ons De Mens牷燚e biologie van technologie
[url=http://www.g0coew8uj9207bsl668ya215xj06q..]
agnrefsww
gnrefsww http://www.g0coew8uj9207bsl668ya215xj06q..
gnrefsww () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 06:30

Na Ons De Mens牷燚e biologie van technologie
[url=http://www.g4dldfh1kk6y60y7lw41t8hx09k42..]
kjifiemzq http://www.g4dldfh1kk6y60y7lw41t8hx09k42..
akjifiemzq
kjifiemzq () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 07:06

The idea for Parts and Parcels hatched officially on New Years Eve a 2004! I was at a lovely dinner with my best friend Jen and my husband.
baskets le coq sportif () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 07:54

html page, many of the state they will a standard operating its unfavorable Jun 6th, 2012 I got myself Interesting Ladies FitFlop Frou Indigo Flip flops through fitflops united kingdom, any beautiful spot featuring an array of fitflops by using honesty really like in addition to genuine Fitflop Gogh Darkish Set Dimension 6 UNITED KINGDOM FitFlops vintage SET GOGH block is actually microfiber repleat, biomechanically designed in addition to designed over a patentpending May possibly 5, 2012 2012 Women of all ages Fitflop UNITED KINGDOM 02 reddish colored Major reddish colored is definitely stylish.
le coq sportif enfant () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 07:54

Na Ons De Mens牷燚e biologie van technologie
yietflgwov http://www.g1rwjv67q06200er1n22m0by1q9d2..
[url=http://www.g1rwjv67q06200er1n22m0by1q9d2..]
ayietflgwov
yietflgwov () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 08:01

Na Ons De Mens牷燚e biologie van technologie
[url=http://www.g33985dl876lco9kige8n1tx902rs..]
adzfzezseps
dzfzezseps http://www.g33985dl876lco9kige8n1tx902rs..
dzfzezseps () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 08:10

But, your logic of equating the placement of a gambling center closer to millions and millions of people to building a Disney type of destination right next to a new manmade Aspen type resort in the Garden State seems so much more logical..
hunter wellies size 7 () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 09:14

Na Ons De Mens牷燚e biologie van technologie
[url=http://www.g1djr946of6os485s8zzyz0p7v075..]
ayerkmis
yerkmis http://www.g1djr946of6os485s8zzyz0p7v075..
yerkmis () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 09:22

Its such as you read my thoughts! You appear to understand so much about this, like you wrote the guide in it or something. I think that you just can do with a few p.c. to drive the message home a little bit, but other than that, that is excellent blog. A great read. I'll certainly be back.
Hermes Bag Blog () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 10:02

バーバリーがvogue現在の市場からの焼けるように暑いのモデルだろう。あなたのためによく知られた、バーバリーアパレルに加えてロードされます。ネット上でバーバリーの小売アウトレットは、あなたは間違いなくあなたの最良の選択肢あなたのお金が買うことができるを受信する必要があります。あなたは、例えば流行バーバリーガラスの大募集、モデルに加えて、着色料の様々な偏女性の製品、飛行士、趣味、紫外線セーフガード、スワロフスキー尿酸に加えて、メンズを観察します。適切に役立つものの好みに対応するために着色料に加えてモデルの主要なオファリングを使用しながら、バーバリーインターネット小売業者は、近代的なモデルメガネ、バーバリーの靴やブーツに加えて、有名な人を取る。
バーバリー アウトレå 店舗 () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 10:29

バーバリーメーカーのネクタイは、女性のための重要なガジェットをヴォーグ必要で見ている。製品に加えて、着色料、行動と接続多種多様内ショールに加えて、ネクタイに接続された多数のタイプの新星で、バーバリーの外観を考慮することが、構造を提示した。あなたはwoll、犬の毛皮、パシュミナで作られた幻想的な絹の満たされた布団の提供、シルクコットン、カシミアを、発見するでしょう。特別な機会のための素晴らしいバーバリーネクタイは人々に非常に効果的なドレッサーまたは多分小売店の棚をお待ちしております。
バーバリー マフラー () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 10:54

Thanks for another wonderful post. Where else could anybody get that type of information in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I'm on the look for such information.
Designer Handbags Hermes () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 12:03

NEW YORK Weihnachtsgesch?ft erwies sich zwei Jahreszeiten: die Black Friday binge und ein Last-Minute Anstieg.
lancel soldes informatique tahiti () (link) - Woensdag 29 Oktober '14 - 14:48

COMMENTAREN OP DEZE ENTRY ZIJN AFGESLOTEN